KARHUN HÄÄT
Kun karhu oli tapettu ja nyljetty metsässä, vietiin sen liha ja nahka kylään. Sen jälkeen sovittiin päivästä, jolloin niin sanotut Couvon pääliset eli Häät vietettäisiin. Näihin arvokkaisiin pitoihin kerättiin jonkin verran viljaa oluen ja viinan keittämistä varten. Kun määrätty päivä oli tullut, kansa kerääntyi juhlavaatteissaan johonkin taloon. Täällä määrättiin karhun kunniaksi maan tavan mukaan morsiuspukuun pukeutunut tyttö morsiameksi. Kun ruoka -aika koitti, oli ruoaksi valmistettu muun ohessa erityisesti ”vainajan omaa lihaa hernekeiton kera”. Kun karhunpään kantaja oli tullut eteisen kynnykselle, hän kuuluu sanoneen seuraavat sanat: ”Pois olcon poijat porstuasta, piijat pichti-puolisista, hyvän tullesa tupahan, autuan sisälle astuisa”.
(Martti Haavio: Suomalainen mytologia, kuva Puiden kansa1998 Ritva Kovalainen&Sanni Seppo)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tuo on kyllä yksi hauskimmista valokuvista, joita olen nähnyt. Näin sen äskettäin Kuopion kaupunginmuseossa, jossa on meneillään Karhun vuosi-niminen näyttely.
VastaaPoista